Powered By Blogger

27.06.2012

Deser kibica

Tak kibicowaliśmy Polskiej drużynie podczas Euro.Niestety, nie powiodło im się podczas turnieju, ale przynajmniej deser smakował wybornie......


Przepis na podstawie propozycji M. Stawickiej - 3-4 porcje:

250 g truskawek
1-2 banany
galaretka truskawkowa (może być też wiśniowa lub malinowa)
opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (może być też naturalny i light) - do 175 gram
100 ml zimnego mleka
1-2 łyżki wiórków kokosowych
opakowanie śnieżki

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy. Kroimy w plastry lub mniejsze kawałki. Wypełniamy nimi 1/3 pucharków lub wysokich szklanek.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku - można użyć połowy proszku z opakowania jeśli nie chcemy zbyt słodkiej. Po ostudzeniu, wlewamy ją do połowy naczynia z truskawkami. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Krem:
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i dodajemy serek. Wsypujemy śnieżkę i miksujemy, aż powstanie puszysty krem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
Banana obieramy i kroimy na plasterki. Do szklanek wkładamy łyżkę kremu, następnie kilka plasterków banana i przykrywamy kremem.

21.06.2012

Pomidorowe tortille


Podstawowy przepis na ciasto wg Babci Halinki:

SKŁADNIKI:
    20 dag mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka smalcu (polecam masło)
    1/4 l wody

    Lub:
    20 dag mąki pszennej
    1 łyżka smalcu (również używam masła)
    1 łyżeczka soli
    1/4 l wody

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę połączyć z solą i smalcem. Dokładnie wyrobić ciasto, stopniowo dolewając wodę (do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego). Cienko wywałkować i smażyć na patelni o grubym dnie bez używania tłuszczu, do momentu zbrązowienia placków (ok 30 sekund).

Nie podaję dokładnych proporcji, bo zawsze przygotowuję farsz “na oko”, a też wiele zależy od tego ile placków przewidujemy do schrupania. Często eksperymentuję ze składnikami farszu, tym razem podaję dwie propozycje.


TORTILLE Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM


Składniki:
kilka placków do tortilli wykonane wg powyższego przepisu lub gotowe (mogą być smakowe np. czosnkowe)
½ lub 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę
szpinak
pomidory z puszki
łyżka masła

Mięso, po umyciu i odcięciu tłustszych części, kroję na małe kawałki. Czasem obgotowuję w bulionie, a często też zapiekam w piekarniku – 20 minut w 180 st.C. Najlepiej rozłożyć na papierze do pieczenia – mięso nie przyklei się, a my nie potrzebujemy ani kropli oliwy.
Szpinak, po oderwaniu twardych łodyżek i umyciu, poddusiłam na masełku.
Pomidory z puszki rozgniotłam w miseczce, a następnie podgrzewałam wraz z sosem w rondelku. Zawsze doprawiam ziołami prowansalskimi. Jeśli to konieczne, można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.

Następnie placki podgrzewam chwilę w kuchence mikrofalowej, nakładam nie za dużo farszu i zawijam. Smacznego!


 POMIDOROWE TORTILLE


Składniki:
gotowe pomidorowe placki tortilla
½ lub 1 filet z kurczaka
dowolne warzywa (mogą być z mrożonki)
pesto z suszonych pomidorów (ze słoika)

Tym razem przygotowałam nuggetsy: mięso pokroiłam na małe kawałki i obtoczyłam w jajku i panierowałam w bułce tartej. Zamiast bułki tartej można użyć płatków kukurydzianych.

Wcześniej dobrze jest posypać jakąś przyprawą do mięs – ja często korzystam z mieszanki ziół, w której skład wchodzą m. in.: tymianek, rozmaryn, ziarna gorczycy, żurawina, czarny i zielony pieprz (brzmi smakowicie, nieprawdaż?).
Rozkładam nuggetsy na papierze do pieczenia i piekę w temperaturze 190-200 st C przez ok. 20 minut.

W tym czasie mieszankę warzyw gotujemy na parze w parowarze lub specjalnym garnku nad osolonym wrzątkiem lub bulionem. Wystarczy również dziurkowana nakładka nałożona na nasz garnek. O gotowaniu na parze napiszę więcej w osobnym temacie.
Po ugotowaniu można warzywa jeszcze delikatnie posolić, ale tylko wtedy jeśli absolutnie nie potrafimy sobie tego odmówić.. ;)

Jeśli nuggetsy są dość duże, można je przekroić na pół. Placki podgrzewamy, nastepnie smarujemy pesto, nakładamy nuggetsy, zwijamy i… delektujemy się.

Ostatnio podałam tortille na obiad wraz z upieczonymi ziemniaczanymi kuleczkami.


19.06.2012

Kotlety drobiowe z piekarnika

pierś z kurczaka
dowolna przyprawa do mięsa / pieprz i sól
jajko bułka tarta do panierowania


Pierś umyłam, odkroiłam tłuste kawałki, pokroiłam na kilka części i rozbiłam jak na kotlety. Następnie oprószyłam przyprawą i moczyłam w roztrzepanym jajku, potem zaś obtaczałam w bułce tartej. Można przyprawy oczywiście dodać do jajek w miseczce. Podobno można tez najpierw obtoczyć w mące, by reszta dobrze się trzymała, jeśli smażymy na patelni.

Ja piekłam w temperaturze 180st przez 30m. w piekarniku z termoobiegiem. Kotlety były smaczne i nie suche mimo tylko niewielkiej ilości oliwy na folii aluminiowej.
Podałam z ziemniakami "puree" - dodaję niskotłuszczowe mleko i odrobinę takiego masełka przed ich "pognieceniem". No i obowiązkowo koperek.

12.06.2012

Sałatka brokułowa z makaronem

opakowanie dowolnego makaronu - świetnie sprawdzi się kolorowy
parówki typu frankfurterki
jeden średni brokuł
sól i pieprz
oliwa do gotowania makaronu


Makaron ugotowałam al dente, a brokuł podzieliłam na różyczki. Gotowałam go na parze - należy go równo rozłożyć na półce parowaru bądź w garnku do gotowania na parze nad gorącym bulionem. Powinno wystarczyć ok. 10 minut, ale najlepiej sprawdzić widelcem.
Frankfurterki dzielimy na cztery części, które następnie przedzielamy wzdłuż na połówki, tak by powstały słupki. Dodajemy wraz z brokułem do odcedzonego makaronu.
Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, pamiętając, że nasze składniki podczas gotowania są już lekko doprawione. Podajemy na ciepło.