Jako że obecnie jestem niezwykle zajętą mamą, poszukuję szybkich w
wykonaniu, a jednocześnie zdrowych posiłków. Zainspirowana paroma
pomysłami, wykombinowałam taki oto szybki do przyrządzenia, a
jednocześnie pełnowartościowy posiłek:
Potrzebujemy dla 2 osób:
250g makaronu tagiatelle (wstążki) lub penne (rurki)
1 średni brokułem
1/4 kostki masła
garśc startego parmezanu
Makaron
ugotowałam w osolonym wrzątku. Po odcedzeniu, nie przelewałam zimną
wodą, tylko przełożyłam do miski, którą szczelnie przykryłam pokrywką.
Brokuł po przepłukaniu wodą i podzieleniu na różyczki, ugotowałam w
osolonej wodzie. Aby zaoszczędzic czas można włożyc go już do wrzącej
wody, wcześniej zagotowanej w czajniku.
Makaron ugotowałam w
osolonym wrzątku. Po odcedzeniu, nie przelewałam zimną wodą, tylko
przełożyłam do miski, którą szczelnie przykryłam pokrywką.
Podobnie zrobiłam z brokułem - pozostawiłam na przykrytym pokrywką
durszlaku.W rondelku rozgrzałam masło, a gdy się rozpuściło, zestawiłam
garnek z ognia. Natychmiast dodałam różyczki brokuła, po czym
rozgniotłam je drewnianą łyżką i wymieszałam z rozpuszczonym masłem, aby
równomiernie je pokryło.
Masę maślano-brokułową dodałam do
makaronu i dokładnie wymieszałam. Po wyłożeniu na talerze, każdą porcję
posypałam odrobiną parmezanu.
Na moim blogu dzielę się tym, co mnie interesuje. Chcę łączyć różnę tematykę, a zwłaszcza kulinaria, fotografię i podróże... Zamieszczane zdjęcia i teksty są mojego autorstwa.
25.04.2014
1.04.2014
Ciasto z wiśniami
Przepis z mojego domu rodzinnego - do upieczenia tego ciasta, potrzebujemy::
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
duże jajko
kostka margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka łyżek śmietany
2 słoiki konfitury/marmolady wiśniowej
2/3 margaryny siekamy z 2 szklankami mąki, następnie dodajemy 3/4 szklanki cukru, żółtko, pianę z białka i proszek do pieczenia.
Zagniatając ciasto dodajemy 1-2 łyżki śmietany, po czym wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do pieczenia i pieczemy przez kwadrans w 175st. C.
Po upieczeniu, rozsmaruj na tym spodzie ciasta owoce. Z reszty składników: szklanki mąki, 1/3 szkl. cukru i 1/3 margaryny zagnieć kruszonkę i posyp nią warstwę owoców. Piecz przez 40min. w temp. 180st C.
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
duże jajko
kostka margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka łyżek śmietany
2 słoiki konfitury/marmolady wiśniowej
2/3 margaryny siekamy z 2 szklankami mąki, następnie dodajemy 3/4 szklanki cukru, żółtko, pianę z białka i proszek do pieczenia.
Zagniatając ciasto dodajemy 1-2 łyżki śmietany, po czym wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do pieczenia i pieczemy przez kwadrans w 175st. C.
Po upieczeniu, rozsmaruj na tym spodzie ciasta owoce. Z reszty składników: szklanki mąki, 1/3 szkl. cukru i 1/3 margaryny zagnieć kruszonkę i posyp nią warstwę owoców. Piecz przez 40min. w temp. 180st C.
Subskrybuj:
Posty (Atom)